Billionaire Hungarian writer in Monaco

Scriitor maghiar miliardar în Monaco

Zoltán Böszörményi a ajuns în Toronto fără nicio profesie, fără cunoștințe lingvistice și cu doar 25 de dolari în buzunar. După câțiva ani de facultate, își conducea propria companie, dar primul său milion de dolari nu a fost câștigat în străinătate. S-a întors acasă și, după cum spune el, a trebuit doar să se aplece, oportunitatea era la picioarele lui. Astăzi trăiește viața luxoasă a câtorva aleși. Un apartament panoramic în Monte Carlo, mașini scumpe și strălucire. Cu toate acestea, nu luxul îl motivează, ci mai degrabă dragostea sa pentru literatura maghiară și este extrem de mândru de cărțile sale de poezii și de romanul său recent publicat.

Monaco este a doua cea mai mică țară din lume. Se întinde pe o suprafață de doar 2 kilometri pătrați, mult mai mică decât Castelul Buda și are 29 000 de locuitori, același număr ca Jászberény. Cu toate acestea, se spune că este cea mai faimoasă faleză din lume. Are probabil cel mai mare număr de oameni bogați pe metru pătrat și oricine contează în lumea spectacolului este sigur că o va vizita o dată în viață. Dacă nu altceva, cel puțin pentru a vedea Formula 1.

Zoltán Böszörményi locuiește în Monaco de 8 ani. Conduce o frumoasă mașină de lux, are acces la cele mai scumpe restaurante și de obicei scapă de iernile - nu foarte răcoroase - în Bahamas. Singurul motiv pentru care nu are un iaht de lux care să se legene în portul din Montevideo este că soției sale nu-i plac croazierele. Iar terasa apartamentului său oferă genul de panoramă pe care o vezi doar în filme. Chiriașul anterior a fost o adevărată vedetă mondială, Claudia Schiffer, care a locuit acolo timp de un an.

Ea a ieșit în lume într-o singură cămașă

La prima vedere, ai putea crede că domnul Böszörményi este un misterios miliardar de la loterie sau un câștigător norocos al jackpot-ului la cazinoul local. Dar nu este cazul. Aventuroasa sa călătorie fictivă către bogăție a început cu foamete și mizerie în Transilvania. Filozof de formație, el a fost cândva proprietarul unei fabrici care hrănea 2.500 de muncitori, dar acum viața lui nu mai este despre a face bani.

„Nu sunt un om de afaceri. Sunt un industriaș convertit care a trecut printr-un catharsis și s-a întors la prima sa dragoste, literatura”, a declarat scriitorul. Monaco este un mic ducat al familiei Grimaldi, poate diferit de alte orașe mari de pe Riviera Franceză prin faptul că pare să fi fost inventat exclusiv pentru cei bogați. Cu toate acestea, în urmă cu 100 de ani, centrul orașului său nu avea niciun nume, acum fiind cunoscut sub numele de Monte Carlo. Aici locuiește un maghiar aventuros, care ne oferă o idee despre cum este viața în cutia cu bijuterii a Europei.

Zoltán Böszörményi este un poet și scriitor cu multe volume care, dacă ar fi trăit în Grecia antică, ar fi fost probabil legat de statuie cu mult timp în urmă, așa cum se obișnuiește cu marii patroni ai artelor.

„M-au întrebat: 'Am văzut vreodată un accident mortal? Mi-am dat seama că încearcă să mă omoare, a trebuit să fug”, a declarat dl Böszörmény.

A fugit din România în 1983. Timp de șase luni a locuit într-o tabără de refugiați, unde a curățat toalete. Apoi soarta l-a adus în Toronto, Canada, unde a ajuns fără cunoștințe de limbă și cu o singură pereche de haine. A intrat la universitate, unde a absolvit cu o diplomă în filosofie. Șapte ani mai târziu, și-a pus pe picioare prima afacere, inventând la comandă nume de companii și produse. Apoi, după Revoluția Română, s-a întors acasă, în Transilvania, și a spus că a avut senzația că peste tot zac bancnote de 100 de dolari. El - la figurat - s-a aplecat după ele și nu face niciun secret din modul în care a câștigat primul milion de dolari. A importat becuri și becuri de la Budapesta.

„L-am cumpărat cu 1 dolar și l-am vândut cu 9 dolari, așa că în scurt timp am făcut două milioane și jumătate de dolari”, spune omul de afaceri miliardar.

El a cumpărat apoi o fabrică de becuri din România care era în faliment și a deținut-o timp de 10 ani. Apoi a vândut-o și acum trăiește destul de bine din randamentele anuale ale investițiilor sale financiare, dar nu a uitat de unde a plecat. „Oamenii m-au întrebat dacă am văzut vreodată un accident mortal? Mi-am dat seama că încercau să mă omoare, a trebuit să fug”, a declarat dl Böszörmény.

Zoltán se simte cel mai bine acasă la Arad, în noua Casă Maghiară, construită în întregime din banii săi, sau mai degrabă din donații, și care găzduiește teatrul maghiar. Cu ani în urmă a cumpărat și ziarul de limbă maghiară din Arad, aflat în faliment. Era conștient că cultura nu este un sector care să fie profitabil. Astăzi, cu sprijinul său, se produc un cotidian și un lunar literar, în care oricine poate scrie, și o face, chiar și György Faludy.

Zoltán ar fi putut alege să își autoediteze ultimul roman, dar în schimb s-a alăturat cozii și a bătut la ușa unui editor din Budapesta. Pe plaja din Barbados și pe o terasă din Monaco, Zoltán Böszörményi, un poet fost om de afaceri, și-a scris ultima carte, despre care recunoaște că este cel mai bun roman maghiar din ultimul deceniu.

Deși mulți ar putea crede că scrierea unei cărți în astfel de circumstanțe ar fi ușoară, autorul a declarat că a fost complet în largul său în timpul procesului de scriere, lucrând ca și cum viața lui ar depinde de asta. Deși Zoltán are totul, acum are emoții cu privire la primirea sa.

Chiar dacă romanul este despre alienare, este greu să te simți rău în Monaco. Potrivit unui ghid, oamenii obișnuiți, chiar și cei săraci, s-ar putea simți ca acasă acolo. Nimeni nu s-ar gândi să invidieze sau să urască faptul că alții au mai mult. În urmă cu exact o săptămână, prințul Albert, poate cel mai bun petrecăreț din Europa, a fost primit. Timp de două zile, ducaturile deja colorate au arătat o față și mai plină de farmec. Zoltán locuiește aici de 8 ani. „Am venit aici doar pentru afaceri, Monaco are o reputație proastă, toată lumea crede că este un paradis fiscal, dar nu este”, a spus Zoltán.

Trebuie să plătești impozit în Monaco, dar nu pe toate veniturile tale, și de aceea nu este ușor să obții cetățenia. În paradisul Europei practic nu există infracțiuni, străzile sunt spălate zilnic. Iar celebrul ducat al familiei Grimaldi, vechi de 700 de ani, a intrat anul acesta, prin Zoltán Böszörményi, în istoria literară maghiară. Zoltán ar fi putut alege să își autoediteze ultimul roman, dar în schimb s-a alăturat cozii și a bătut la ușa unei edituri din Budapesta. Pe plaja din Barbados și pe o terasă din Monaco, Zoltán Böszörményi, un poet fost om de afaceri, a scris ultima sa carte, despre care recunoaște că este cel mai bun roman maghiar din ultimul deceniu.

Reportajul poate fi vizionat pe site-ul RTL Klub sau descărcat mai jos (47,3 MB - 9:01)

RTL Klub Focus - Adam Jakab 2005-11-26 20:14:05

DeepL traducere