Események

A KÖLTÉSZET VÁSÁRA

Június 19–23. között rendezték meg Párizsban a 41. Marché de la poésie-t (A költészet vására) az 1646-ban épült Saint-Suplice-templom előtti téren. Jelentős számú, 230 kiállító volt jelen, köztük a nagy hírnevű Gallimard Kiadó.
KÖNYVHETI AJÁNLÓ – TRAIAN POP TRAIAN: HAMUSZERDA

TRAIAN POP TRAIAN: HAMUSZERDA

„Az ember szabadságra ítéltetett” – írja Jean Paul Sartre. A szabadság nem az akarat szabadságát jelenti, hanem a kezdettől fogva létező, azaz ontológiai szabadságot. Az ember mindig az, amivé alakítja magát, bár léte olyan, mint a földobott kő. A gravitáció törvénye szerint vissza kell hullnia a földre. Az embernek is alkalmazkodnia kell a világban uralkodó erőkhöz, ennek ellenére tudata magáért-való, azaz nem függ semmitől. Tehát szabad, nincs a világba bezárva. Traian Pop Traian szabad akar lenni, az 1989-es romániai eseményeket követően Németországba emigrál, hogy megtalálja szabadságát. Mostani kötetének legtöbb verse ott, az egyéni szabadságának kikiáltott városban, Ludwigsburgban születik.
Ванда навсегда

Vanda örök – oroszul

A közelmúltban jelent meg Böszörményi Zoltán Vanda örök – Míg gondolom, hogy létezem c. regényének orosz nyelvű fordítása.

Takáts Ágnes: Érzelmes lírai költemények, humoreszkek és operett

Az elmúlt év kimagasló alkotóinak adományoz díjat minden évben az Irodalmi Jelen. A díjátadóval egybekötött irodalmi estet idén szeptember 15-én délután tartották Aradon, a Jelen Házban.
Varga Melinda: A TRANSZCENDENTÁLISTÓL A TUDATTALANIG

Varga Melinda: A TRANSZCENDENTÁLISTÓL A TUDATTALANIG

Bódult őszi fényekben úszott a belváros, amikor Böszörményi Zoltán Regál című kötetbemutatójának helyszínére, a Magyarság Háza felé haladtam a kettes villamossal, a Duna mentén. A Parlament elé érve mindig meghatódom. Egy budapesti lakosnak valószínűleg nem tűnik fel, beépül a tájba, az élet természetes része naponta elmenni előtte, ezzel szemben engem mindig valami transzcendens erő, nosztalgikus hangulat kerít hatalmába ilyenkor. Az erdélyi ember, ha Magyarországra érkezik, otthonról haza megy. Milyen gazdag az, akinek két hazája van! Amikor ezen gondolkodom, még nem sejtem, hogy ennek az érzelmes pesti hangulatnak a kötetbemutatón milyen sok kapcsolódási pontja lesz.
Laik Eszter: ÚJRAKEZDENI ÉS FELÉPÍTENI

Laik Eszter: ÚJRAKEZDENI ÉS FELÉPÍTENI

A Magyar Művészeti Akadémia különleges szépségű óbudai épületében, akadémikusok, köztestületi tagok és külföldi költővendégek jelenlétében zajlott Böszörményi Zoltán Fellázadt szavak című verseskötetének bemutatója. A költővel Mandics György és Orbán János Dénes beszélgetett, az est vége pedig több, szívhez szóló meglepetést is tartogatott.

Fellázadt szavak – Könyvbemutató és dedikálás a 94. Ünnepi Könyvhéten

A Fellázadt szavak című válogatott verseket tartalmazó kötetemet június 9-én (pénteken) 12.30 órától a Vörösmarty téren található nagyszínpadon mutatjuk be! 13-tól dedikálom az Irodalmi Jelen standjánál ( 3-as pavilon)!

SZÉKELY AGORA A VÖRÖSMARTY TÉREN

Találkozunk az Irodalmi Jelen standjánál június 10-én, szombaton 18.30 órakor!

Varga Melinda: NEM JÓ EGY ÉLETMŰVET BEZÁRNI A NEMZETI KULTÚRÁBA – BÖSZÖRMÉNYI ZOLTÁN KÖNYVBEMUTATÓJA

A jelenkori magyar irodalom egyik legnagyobb kihívása minden kiválósága és sokszínűsége ellenére az, hogy megtalálja az olvasóhoz vezető utat. Míg Ady Endre versesköteteit húszezer olvasó, előfizető várta, egy mai magyar költő 3000–4000 eladott példánnyal már sikertörténetet ír, irodalmi „celeb”, akire mindenki felfigyel. Az olvasási szokásaink megváltoztak, a kultúrafogyasztói ingerküszöb más lett, verseskötetet izgalmasan bemutatni kész bűvészmutatvány.
Fellázadt szavak

Új fészket a fényűző szónak

Szenvedélyes szerelmes versek, megkerülhetetlen és tragikus történelmi témák, identitás, hazaszeretet, Ettore Majorana, a titokzatos atomfizikus-alakmás, levélvers Ady Endrének, Kavafisznak, Csoóri Sándornak, Thomas Mann-nak, Tamási Áronnak, Szőcs Gézának, Kondrád Györgynek, elbeszélő költemény egy kényszerleszállásról, létösszegzés, tájversek, egzisztencialista líra, mindez változatos stílusjegyekkel és gazdag formaművészettel – Böszörményi Zoltán Fellázadt szavak című kötete Márton László válogatásában a több évtizedes költői pálya sűrített lenyomata.