Halálközeli élményéről írt kötetet Böszörményi Zoltán

Halálközeli élményéről írt kötetet Böszörményi Zoltán

Egy valóságos kényszerleszállás halálközeli élményét dolgozza fel új kötetében Böszörményi Zoltán író-költő. A Kényszerleszállás Shannonban a Kalligram Kiadó és az Irodalmi Jelen közös kiadásában jelent meg.

 

Az Irodalmi Jelen főszerkesztője, Böszörményi Zoltán új verskötetében, a Kényszerleszállás Shannonban című elbeszélő költeményben valós élményt dolgoz fel. A mozaikvers valamivel több mint 50 oldalon írja le a szerző tavaly márciusi emlékét. Böszörményi Zoltán 2016 márciusában utazott Londonból Barbadosra, amikor a gép meghibásodásából kis híján tragédia lett, a repülő végül sikeres kényszerleszállást hajtott végre.

Böszörményi Zoltán ezt az élményt dolgozta bele mozaikversébe. Az eset március 17-én, éppen Szent Patrik napján, az írek védőszentjének ünnepén történt, és a gép pont az írországi Shannonban szállt le. Böszörményi Zoltánt és utastársait a leszállás után szállodába vitték, ahol a helyiek azt mondogatták, hogy az ő védőszentjük mentette meg őket a szerencsétlenségtől.

A Kényszerleszállás Shannonban ajánlóját Mandics György írta, aki azt emelte ki, hogy Böszörményi Zoltán megfelelő módon érzékeltette a halálközeli élményt. Az idő a legnagyobb terroristaként jelenik meg a kötetben, a halál pedig a mindent bevégző villanásként, amely „mindent egyazon véghez vezet: bölcset és csillogóan okos költőt egyaránt.

Ugyanez a motívum a vers végén arra figyelmeztet: ha most sikerült is a kényszerleszállással kijátszani a sorsot, holnap lehet, nem fog megmenteni semmi – írja Mandics György.

 

 


Megjelent: Origó, 2017. november 8.