Szemelvények

NOVEMBERI ELÉGIA

NOVEMBERI ELÉGIA

Sebeid kötszerére csepegteted / fűszeres álmod, / a bizakodás könnyű deszkáiból ácsolsz / magad fölé eget.
Üres vonatok

ÜRES VONATOK

Nélküled mennek, / nélküled érkeznek a reggelek. / Üres vonatok.

Vágyakozás

Az öreg csak nagy későn szólalt meg, akkor is, mintha csak magának mondaná – Eredj, fiam, menj ki az útra, aztán nézz a völgy felé, nemsokára érkezik a vonat. Ha meglátod az anyádat, megengedem, hogy elébe szaladj.

HAZÁM

elfolyik lassan vérem elvirágzik lelkem tavasza de te ott vagy virrasztasz felettem mint hold és nap az égen

Hexameterek

Remény csepereg, fák ágai fáznak.

FELRAGYOG A REMÉNY GYÉMÁNTJA

A gondolatot, / mint ajándékdobozt, / ha kibontod, / mennyi mindent / találsz benne, / ami mind-mind fontos.

Halandónak Isten

Szöveget másol íróasztalomra a napfény. / Naponta, tudatosan, / hátha egyszer végképp megfejtem szavait. / Halandónak Isten nem írt soha ily meghatóan.
A GONDOLAT IKAROSZI SZÁRNYA

A GONDOLAT IKAROSZI SZÁRNYA

Legújabb verseskötetében, az Őszi verslábnyomokban*, Sohár Pál – aki 1957 óta él az Egyesült Államokban, New York egyik külvárosában –, meghökkentő költői képekkel és metaforákkal lepi meg magyar olvasóit. Ez az első versgyűjteménye, melynek darabjait magyarul írta. Hazajáró versek – Homing Poems címmel az Irodalmi Jelen Könyvek kiadásában már megjelent egy kétnyelvű kötete, de azokat a verseket Kányádi Sándor, Oláh János és Balla Katalin fordította magyarra. A mostani kiadvány végén van egy bővebb ismertető a szerző életéről és irodalmi munkásságáról, így csak pályája legfontosabb állomásait említem.
AZ UTOLSÓ OLVASÓ

AZ UTOLSÓ OLVASÓ

Az igazi betűk / fekete méhek / a szövegben
Bepillantás Bege Magdolna évtizedek óta működő műhelyébe

Bepillantás Bege Magdolna évtizedek óta működő műhelyébe

Most, hogy az Aradi Kölcsey Egyesület 2022. évi díját Bege Magdolnának ítélte, határtalan öröm kerít hatalmába, hiszen a magyar szellemi élet egyik kiváló személyiségét tüntette ki, és tisztelte meg ezzel. A kuratórium bölcs döntése folytatása annak a tradíciónak, amely az aradi kimagasló értékek megbecsülését és hozsannáját tűzte ki egyik fontos céljául.