Takáts Ágnes: Érzelmes lírai költemények, humoreszkek és operett

Megtartotta díjátadó gáláját az Irodalmi Jelen

Az elmúlt év kimagasló alkotóinak adományoz díjat minden évben az Irodalmi Jelen. A díjátadóval egybekötött irodalmi estet idén szeptember 15-én délután tartották Aradon, a Jelen Házban.

Ij-a

A Székely agora Aradon – Erdély felett az ég című irodalmi pódiumműsor fellépői közt jelen voltak és saját szerzeményeket olvastak fel: Bene Zoltán József Attila-díjas író, az Irodalmi Jelen prózaszerkesztője, Böszörményi Zoltán Magyarország Babérkoszorúja és József Attila-díjas költő, író, műfordító, az Irodalmi Jelen alapító főszerkesztője, Csornyij Dávid költő, az Irodalmi Jelen videórovatának szerkesztője, Döme Barbara író, a Magyar Kultúra főszerkesztő-helyettese, Hudy Árpád újságíró, nyelvész, Király Farkas József Attila-díjas költő, író, az Országút főszerkesztője, Lőrincz P. Gabriella József Attila-díjas költő, író, a Magyar Írószövetség elnökségi tagja, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója, Mirtse Zsuzsa költő, író, a Magyar Napló kritikarovatának szerkesztője, Muszka Sándor József Attila-díjas költő, író, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója, Pethő Lorand költő, műfordító, a kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozatának egykori igazgatója, Sántha Attila Magyarország Babérkoszorúja és József Attila-díjas költő, író, nyelvész, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója, Varga Melinda József Attila-díjas költő, író, az Irodalmi Jelen vers- és debütrovatának szerkesztője, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója, Zorkóczy Zenóbia színművész, egyéni előadóművész, publicista.

Ij-a1

Ij-a2

Ij-a3

A tartalmas műsor előtt Böszörményi Zoltán köszöntötte a jelenlévőket, és átadta a 2022-es Irodalmi Jelen-díjakat: Pethő Lorand költészeti díjban részesült, laudációt mondott Varga Melinda; a prózadíjat Zorkóczy Zenóbia vehette át, őt Böszörményi Zoltán laudálta, a debütdíj Csornyij Dávidot illette, a fiatal alkotót Bene Zoltán méltatta. Az Irodalmi Jelen esszédíját Kántás Balázs József Attila-díjas és Gérecz Attila-díjas, valamint Pro Scientia Aranyéremmel kitüntetett irodalomtörténész, költő, műfordító kapta, munkahelyi elfoglaltságai miatt azonban nem tudott jelen lenni az eseményen.

Ij-a4

Ij-a5

Szívszorító családi történetek, modern versek az identitásról, a szabadságról, a szomszédunkban dúló háborúról, Damjanich csillagvára Aradon, a rendszerváltás előtti sötét idők, az első és második világháború történelmi traumái, az erdélyi táj, az emlékezés lírai mozzanatai, majd végül a fergeteges humor – nagyjából így lehetne összefoglalni az irodalmi gálát, ahol a magyar nyelvterület legkiválóbb alkotói, az Irodalmi Jelen állandó szerzői adtak ízelítőt saját írásaikból.

Ij-a6

Ij-a7

Az est elméletileg háromrészesnek indult (díjátadó, versek, prózák), de gyakorlatilag négyrészes lett. A pódiumműsor végére ugyanis megérkezett Orbán János Dénes Kossuth-díjas író, költő, drámaíró, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia alapítója egy szenzációs bejelentéssel: a Budapesti Operettszínház 100. jubileumi évadának alkalmával felkérték, hogy írjon operettet, így az elmúlt egy évben ezen dolgozott Pejtsik Péter zeneszerzővel együtt. Az Orfeum mágusa című operettből olvasott fel részleteket, majd az előadás egyik dalrészletét tekinthették meg a jelenlévők.

Ij-a8

A lírai, zenés-humoros, remekül megszervezett, vastapssal jutalmazott est végén – a szervezés, a műsor összeállítása kapcsán mindenképp ki kell emelnünk Varga Melinda munkáját – a résztvevők közös koccintással folytatták a beszélgetést.

Ij-a9

 


Fotók: Döme Barbara, Takáts Ágnes, Bege Magdolna

 


Megjelent: Irodalmi Jelen, 2023. szeptember 18.