Bartok Barbara: Versek helyett Darabokra tépve

Bartok Barbara: Versek helyett Darabokra tépve

Vers, látod a jövőt? – Berzsenyitől Trianonig, a szerelemtől Istenig címmel hirdettek meg irodalmi pódiumműsort kedd délutánra Kovásznán, az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub szervezésében. A Kovásznai Művelődési Központban összegyűlt közönség Böszörményi Zoltán babérkoszorús és József Attila-díjas költő, író, szerkesztő Darabokra tépve című regényét ismerhette meg.

Habár az esemény meghívójában Varga Melinda, József Attila-díjas költő, szerkesztő is szerepelt, mint kiderült, betegség miatt nem tudott eljönni. Így a közönség Böszörményi Zoltán Darabokra tépve című legújabb regényéről hallhatott bővebben.

Az est házigazdája, Czilli Aranka költő ismertette Böszörményi életútját és munkásságát, majd felolvasta Varga Melinda regényről írt gondolatait: „A Darabokra tépve újszerű, felkavaró, merőben más, mint amit eddig bármelyik kortárs vagy klasszikus prózaírótól olvashattunk. Kizökkent a komfortzónánkból, álmatlan éjszakákat okoz, felkavar, megnevettet, költői képekkel kápráztat el. Egy éven belül 2. kiadását érte meg. A Darabokra tépve című nagyregényben a kalandregény, a fejlődésregény, az esszéregény egyaránt jelen van, s mindazt a szerző lírai részekkel, vad szerelmi jelenetekkel, filozófiai elmélkedésekkel, sajgó történelmi látlelettel fűszerezi. A szerző jó érzékkel keveri a populáris irodalmi betéteket a magas irodalommal, a filozófiával és a történelemmel.”

A bemutató további részében a szerző hosszasan mesélt a regényéről, a szereplők életéről, miközben saját életútját, Erdélyt, Magyarországot érintő történelmi eseményeket is érintette. A Torontóban zajló történetet szerelem, hűtlenség, bűncselekmény hatja át, a hat főszereplőnek külön-külön is megjelennek a saját problémái, de mindenik valahol összekapcsolódik.

Böszörményi Zoltán a bemutató végén néhány könyvet ajándékozott a közönség tagjainak, főként a diákoknak, ezzel is arra biztatva őket, hogy fogyasszanak minél több kortárs irodalmat.

Megjelent: Székely Hírmondó, 2022. 03. 31.