Gulyás Sándor: Neves irodalmárokat láttak vendégül a tassi könyvtárban

Gulyás Sándor: Neves irodalmárokat láttak vendégül a tassi könyvtárban

A tassi könyvtár adott otthont a minap Varga Melinda és Böszörményi Zoltán pódiumműsorának, Vers, látod a jövőt? címmel. Az előadás keretében a költők saját műveikből válogattak.

Böszörményi Zoltán József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja díjas költő, író, az Irodalmi Jelen alapító-­főszerkesztője tizenöt magyar nyelvű jelentékeny verseskötet, számos angol, német, spanyol, francia, orosz, lengyel, román nyelvre lefordított, külföldön nagy sikernek örvendő könyv, három kisregény, két novelláskötet és két nagy­regény szerzője.

Az irodalmár 2021-től a Magyar Pen Club elnöki tisztét tölti be. – Munkássága mind az epika, mind a líra terén számottevő, közösségi oldalának csaknem tizenháromezer követője van. Az Irodalmi Jelen – amely tavaly töltötte be a 20. születésnapját – a legolvasottabb irodalmi lap és portál a magyar nyelvterületen, amely mellőzi az irodalmi gyűlöletkeltést, a szekértáborok harcába való bekapcsolódást, számos határon túli szerzője van.

A lap debüt rovata a legfiatalabbaknak ad lehetőséget a szakmai fejlődésre, a publikációk mellett a műhelymunkák és felolvasások révén.

Böszörményi Zoltán hamarosan új verseskötettel lepi meg az olvasókat, amelyben az első, Örvényszárnyon című kötetétől egészen a legújabb, a Soha véget nem érő szeretkezés című könyvéig, illetve a kötetbe még nem szedett versekig olvashatnak költeményeket. Az összegyűjtött versek mellett egy olyan kötetet is kézben tarthat majd az olvasó, amelyben többek között El nem küldött leveleket találhat Pilinszky Jánosnak, Ady Endrének, Bogdán Lászlónak, Szőcs Gézának, Nagy Lászlónak, Csoóri Sándornak, Farkas Árpádnak címezve – ismertette az irodalmár munkásságát Némethné Katona Margit könyvtárvezető.

Böszörményi Zoltán legújabb regénye, a Darabokra tépve, amely az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában jelent meg első ízben 2020-ban, három kiadást ért meg.

Mind a szakma, mind az átlagolvasók sikerkönyvnek könyvelik el, számos kritika, recenzió jelent meg róla, a fiatalabb írónemzedék érdeklődését is felkeltette a mű.

– Az elmúlt két évben Varga Melinda József Attila-díjas és Térey János-ösztöndíjas költő, az Irodalmi Jelen és az Erdélyi Előretolt Helyőrség szerkesztője, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatója négy, igen jelentékeny verskötetet tett le az olvasók asztalára. Két éve jelent meg A fásult kebelnek nincs költészete című, verses tudósításokat tartalmazó kötete az Irodalmi Jelen Könyvek kiadásában, ugyanebben az évben A Pacsirta és a Sas utca sarkán című verseskötete az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában került az olvasók kezébe.

Tavaly a Kifordított ég válogatott és új szerelmes verseket tartalmazó könyve látott napvilágot az Irodalmi Jelen Könyvek jóvoltából, ami elektronikus formában is elérhető az Irodalmi Jelen honlapján.

Szintén ebben az esztendőben látott napvilágot a Tizenkét kagyló című verseskötete, amely asztrológiai-mitológiai témákat dolgoz fel, a nőiséget, a női princípium kiteljesedését járja körül. A kötetet Szekáry Zsuzsanna illusztrációi díszítik. A szerzőt 2021-ben József Attila-díjjal tüntették ki – sorolta Némethné Katona Margit.

A tassi könyvtárban megtartott előadás keretében Varga Melinda és Böszörményi Zoltán saját műveikből válogattak. Szerelemről, vallásról, magyarságról, háborúról és annak következményeiről szóló történeteik mélyen meghatották a közönséget, amiről a műsor végén beszélgettek is az előadókkal.

Az egyik résztvevő elmondta, hogy olvasta ugyan a szerzők műveit, de egész más volt élő előadásban hallgatni. Szívmelengetőnek tartotta. Az előadók a könyvtárat és a résztvevőket is megajándékozták könyveikkel.

BAON (Bécs-Kiskún Megyei Hírportál), 2022. május, 28.