Apagyi Beáta: Sóvárgó kislánynak kölcsönözte hangját

Sóvárgó kislánynak kölcsönözte hangját

Apagyi Beáta írása

Böszörményi Zoltán hangoskönyvét Mikita Dorka színművészhallgató olvasta fel.

Mikita Dorka (Fotó: DOBOS KLARA)

 

– Diákkorom óta számos miskolci irodalmi eseményen kaptam lehetőséget, hogy verset, prózai szövegeket olvassak fel, az Irodalmi Fonóktól kezdve a Spanyolnátha-rendezvényekig – kezdte Mikita Dorka. – Ez is egy hasonló alkalom volt, amikor a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szerette volna megtartani Böszörményi Zoltán Sóvárgás című könyvének online bemutatóját. Filip Gabriella, a könyvtár munkatársa édesanyámat kérte fel a könyvajánló-videó megszerkesztésére, s engem pedig – ismerve az előzményeket – egy részlet felolvasására.

Az elkészült anyag természetesen eljutott az íróhoz is. Böszörményi Zoltán szeretettel fogadta könyvének online bemutatóját, annyira megtetszett neki az anyag, hogy felkérte Dorkát arra, olvassa fel az egész könyvét.

– Az ötlet már régóta a tervei között szerepelt, elmondása szerint úgy érezte, csicsergő, kislányos hangommal hitelesen tudom megszólaltatni elképzelt karakterét. Ugyanis a könyv főszereplője egy kislány, aki nagyon szereti édesanyját, ám mamája kevés figyelmet szentel neki, fizikailag is csak nagyon ritkán van jelen a lánya életében. A Sóvárgás cím is erre a lelkiállapotra utal. Érzelmileg elég megterhelő történet, felolvasni sem volt könnyű, sokszor küszködtem a könnyeimmel. Ennek ellenére hatalmas megtiszteltetésként ért a felkérés, még mindig hihetetlen, hogy ez velem történt meg, hogy a hangom arra inspirált egy írót, hogy kiadassa írásának hangoskönyv változatát – tette hozzá boldogan.

Mentális megpróbáltatás

– A felvétel januárban készült el a Szent István Rádió miskolci stúdiójában, a rádió munkatársa, Farkas Erzsébet segítségével. Bár azt hittem, többfordulós lesz a felolvasás, mégis sikerült két nap, körülbelül 4-4 óra alatt rögzíteni a több mint száz oldalt. Engem is meglepett a saját teljesítményem, inkább mentális „harc” volt ez, mintsem fizikai. Bár rendszeresen szinkronizálok, rá kellett jönnöm, hogy a két műfaj teljesen különböző még akkor is, ha elsőre hasonlónak tűnik.

Megjelent: Boon, 2021. április 26.