„Jó társaságba kerültem”

„Jó társaságba kerültem”

Gundel Művészeti Díj Böszörményi Zoltánnak

Idén Irodalom kategóriában a Gundel Művészeti Díjat Böszörményi Zoltán kapta Az éj puha teste című regényéért. A Gundel Művészeti Díjat Láng György, a Gundel Étterem tulajdonosa alapította az ezredforduló tavaszán. Az első díjátadásra 2001 májusának első hétfőjén került sor, majd ezután minden évben 2004-ig a Gundel Étterem kertjében, májusban adták át eleinte 10, majd 14 kategóriában a különböző művészeti ágak legjobbjainak. 2005-ben a Gundel és a Budapesti Operabál Kft. újjászervezte a kuratóriumot és magát a díjátadást is.

– A díjat hétfőn este adták át a budapesti Gundel Étteremben. El kell mondanom, hogy ez nem egy akármilyen díj, hiszen a kuratóriumban olyan személyiségek szerepelnek, mint András Ferenc, aki a magyar filmpremiereket figyeli, Gerdesits Ferenc, a könnyűzene szakértője, Kállay Bori az operett és musical jelölője, Kárpáti Tamás, a képzőművészet képviselője, Korcsmáros György, aki a színészeket, színésznőket, színházi rendezőket javasolja, Molnár Gabriella, a Nők Lapja főszerkesztője a „Sztár lett” kategória kiválasztója, Matyi Dezső, az Alexandra Könyvkiadó tulajdonosa, az irodalom kategória felelőse, Pongor Ildikó, a tánc kategória nominálója és Retkes Attila, a komolyzene szakértője.

A díjátadáson a Nők Lapja főszerkesztőnője arról is beszámolt, hogy az ő javaslatára Sztár lett/Starlet-díjat alapítottak, amit azok a fiatal tehetségek kapnak, akik már bizonyítottak valamilyen területen, elismerésben részesültek, de nem emelték ki őket. Ilyen díjat kapott az előző években többek között Oláh Ibolya és Rúzsa Magdi énekesek, és Oroszlán Szonja színésznő.

– Tavaly jelent meg az Ulpius Ház Kiadónál a 655 oldalas regényed, Az éj puha teste. Amikor javasoltak erre a díjra, Krasznahorkai László és Grecsó Krisztián volt úgymond az „ellenfeled”. Végül te kaptad meg a díjat. Ez az első olyan rangos díj a regényed megjelenése óta, amivel kitüntettek. Hogyan fogadtad?

– Nagyon-nagyon örültem. Az előző évek mezőnye is neves írókból áll: 2001-ben pl. Esterházy Péter kapta ezt a díjat, őt követte Bacher Iván, Szabó Magda, Varró Dániel, Spiró György és Háy János, úgyhogy egy jó társaságba kerültem.

– Összesen 14 kategóriában adtak át díjat. Kik voltak idén a szerencsések?

– Életmű díjat kapott Psota Irén, Kass János, Seregi János. Majd Bács Ferenc színész, akiről tudjuk, hogy temesvári születésű, Balsai Mónika színésznő, Szinetár Miklós színházi rendező, Konok Tamás grafikus és festőművész, Párkányi Raab Péter szobrászművész, Dolhai Attila operett-musical énekes, Ferenczi Gyuri és a Raczkajam együttes, Sümegi Eszter operaénekes, Farkas Gábor zongoraművész, Sztár lett/Starlet Tompos Kátya, Szomjas György filmrendező a Nap utcai fiúk című filmért, Volf Kati táncművész, Skonda Mária művészeti menedzser és jómagam.

– Mire ösztönöz téged ez a díj?

– Elsősorban munkára ösztökél. És úgy érzem, hogy ez volt az első olyan alkalom, amikor nem csak mondták, hogy ez a regény jó, hanem éreztem azt, hogy azok, akik körülvettek, tényleg értékelik, pl. András Ferenc filmrendező és felesége, vagy Bács Ferenc és neje. A sajtó is felfigyelt most már a regényre, a Magyar Rádió irodalmi szerkesztője, Antal István is elismerően szólt a regényről, interjút és készítettünk ott, sebtében, és meghívott a stúdióba is egy hosszabb beszélgetésre, nem csak a regényről, vagy a nemrég megjelent verseskötetemről, hanem magáról az Irodalmi Jelenről is tudni szeretne. Olyan jólesett, hogy internetes formában sokan olvassák a lapot, ami egyre jobb lesz. Látjuk mi is, hogy hetente hogyan nő a látogatottsága a honlapnak. Megpróbáljuk színesebbé, érdekesebbé tenni, elsősorban fiatalok dolgoznak ezen. És ez meglátszik.

– Kicsit visszatérek a könyvedre. Említetted, hogy többnyire a nők körében volt népszerű a regény, ők olvassák, ők szeretik inkább…

– Megkérdezték, hogy honnan ismerem a női lelket ennyire… Ismerem, volt alkalmam megismerni, és kihasználtam azt a lehetőséget, hogy írhattam a női lélekről, hogyan gondolkodik, hogyan érez, hogyan cselekszik a nő. Egy rendkívül érdekes pszichológiai feladatra vállalkoztam, gondolom, hogy minden író keresi ezt a lehetőséget. Nekem megadatott. Köszönöm a sorsnak.

– Mi a következő könyv-terved?

– Sajnos nem dolgoztam eleget az elmúlt hónapokban, azzal az elhatározással mentem el az öreg Európából Barbadosra, hogy befejezem a harmadik regényemet, a Regált, de nem sikerült. Talán nem is sajnálom. Az éj puha teste után egy kicsit kiégtem, lemerültem, elfogyott az energiám. Egy részét megírtam, érdekes, hogyan dolgozik az elmém, s hogyan alakulnak a dolgok, egészen váratlanul. Ezért nem tervezem. De ez is egy érdekfeszítő regény lesz, azt megígérem.

– És a versírással hogy állsz? Lesz még versköteted?

– Amióta nem vagyok szerelmes, azóta nem írok verset. Persze, most azt kérdezik sokan, hogy mióta is van ez?! Most furcsa, kietlen körülöttem a világ. De remélem, nem tart ez az állapot örökké.

Nagyálmos Ildikó