Milliárdos magyar író Monacóban

Milliárdos magyar író Monacóban

Böszörményi Zoltán szakma és nyelvtudás nélkül érkezett Torontóba, mindössze 25 dollárral a zsebében. Néhány év múlva az egyetem után már saját céget vezet, de az első egy millió dollárját nem a tengerentúlon kereste meg. Hazajött és, ahogy mondja, csak le kellett hajolni, a lehetőség ott volt a lába előtt. Ma már a kiválasztottak luxuséletét éli. Panorámás lakás Monte Carlóban, méregdrága autók és csillogás. Őt mégsem a fényűzés élteti, sokkal inkább a magyar irodalom szeretete, versesköteteire és most megjelent regényére rendkivül büszke.

 

Monaco a világ második legkisebb állama. Területe alig 2 négyzetkilométer, jóval kisebb, mint a Budai Vár és 29 ezren, vagyis annyian élnek ott, mint Jászberényben. Úgy tartják, mégis ez a világ leghíresebb sziklaszirtje. Talán ott a legmagasabb az egy négyzetméterre eső gazdag emberek száma, és aki számít a show-business-ben az biztos, hogy életében egyszer elmegy oda. Ha máskor nem, akkor legalább a Forma-1-re. 

Böszörményi Zoltán 8 éve él Monacóban. Csodaszép luxusautókkal közlekedik, bejáratos a legdrágább éttermekbe, az ottani - azért nem túl hűvös – telek elől pedig rendszerint a Bahamákra menekül. Csak azért nem ringatózik neki is egy luxusjahtja a monte-carlói kikötőben, mert a felesége nem szeret hajókázni. Lakása teraszáról pedig olyan panoráma tárul elé, amilyet tényleg csak filmeken lát az ember. A ház előző lakója egy igazi világsztár volt, Claudia Schiffer élt ott egy évig.

Egy szál ingben vágott neki a világnak Egy szál ingben vágott neki a világnak

Elsőre talán azt gondolhatnánk, hogy Böszörményi úr egy titokzatos lottómilliárdos, vagy egy olyan szerencsés, aki megnyerte a jackpotot a helyi kaszinóban. Pedig szó sincs erről. Az ő regénybe illő kalandos életútja a gazdagság felé éhezéssel és nélkülözéssel kezdődött Erdélyben. A filozófus végzettségű, egykor 2500 munkásnak kenyeret adó gyártulajdonos ma már nem a pénzszerzésnek szenteli az életét.

"Nem vagyok üzletember. Én egy megtért gyáriparos vagyok, aki egy katarzison átmenve visszatért első szerelméhez az irodalomhoz" – mesélte az író. Monaco a Grimaldi család apró hercegsége, amely talán abban különbözik a francia riviéra többi nagyvárosától, hogy olyan, mintha kizárólag a gazdagoknak találták volna ki. Pedig a belvárosának 100 éve még nem is volt neve, ma már Monte Carloként ismeri a világ. Ott él egy kalandos sorsú magyar, akinek segítségével most bepillantást nyerhetünk, hogyan zajlik az élet Európa ékszerdobozában.

Böszörményi Zoltán ugyanis többkötetes költő, író, akinek - ha az ókori Görögországban élne - valószínűleg már rég szobrot állítottak volna, mint ahogy azt a nagy mecénások esetében szokták.

"Megkérdezték, hogy láttam-e már halálos balesetet? Rájöttem, hogy meg akarnak ölni, menekülnöm kell" – mondta Böszörmény úr.

1983-ban elszökött Romániából. Fél évig élt egy menekülttáborban, ahol WC-t pucolt. A sors aztán Kanadába, Torontóba terelte, ahová nyelvtudás nélkül, egy szál ruhában érkezett. Bejutott az egyetemre, ahol elvégezte a filozófia szakot. Hét évvel később alapította meg első vállalkozását, amely cég- és áruneveket talált ki megrendelésre. A román forradalom után aztán hazatért Erdélybe, és azt mondta, olyan érzése volt, hogy mindenütt 100 dollárosok hevernek a földön. Ő - képletesen szólva - lehajolt értük és nem titkolja, hogyan kereste meg azt a bizonyos első 1 millió dollárját. Villanykörtét és izzót importált Budapestről.

"Megvettem 1 dollárért és eladtam 9 dollárét, így rövid idő alatt két és fél millió dollár volt a hasznom" – mondta a milliárdos üzletember.

Ezután megvett egy éppen csődben lévő román izzógyárat, amelynek 10 évig volt a tulajdonosa. Aztán eladta és ma már a pénzügyi befektetésinek éves hozamából él meglehetősen jómódban, de mindeközben nem felejtette el, hogy honnan is indult."Megkérdezték, hogy láttam-e már halálos balesetet? Rájöttem, hogy meg akarnak ölni, menekülnöm kell" – mondta Böszörmény úr.

Zoltán leginkább Aradon érzi jól magát, a vadonatúj magyar házban, amely teljes egészében az ő pénzéből, vagyis inkább adományából épült, és helyt ad a magyar színháznak is. Ezen kívül évekkel ezelőtt megvette a csődbe jutott aradi magyar nyelvű újságot. Tisztában volt vele, hogy a kultúra nem az az ágazat, ami nyereségesen működik. Ma az ő támogatásával készül egy napilap és egy irodalmi havilap, amelybe bárki írhat, és írnak is, még Faludy György is. 

Zoltán azt is megtehette volna, hogy legújabb regényét saját kiadásban jelenteti meg, de inkább beállt a sorba és bekopogtatott egy budapesti kiadóhoz. Barbados-on a tengerparton és egy monacói teraszon született meg az exgyáriparos poéta Böszörményi Zoltán legújabb könyve, amely saját bevallása szerint az elmúlt évtized legjobb magyar regénye.

Bár sokan gondolhatják azt, hogy ilyen körülmények között könnyű lehet könyvet írni, a szerző azt mondta, az írás során teljesen átlényegült, úgy dolgozott, mintha az élete függne tőle. Bár Zoltánnak mindene megvan, most mégis izgul a fogadtatása miatt.

Bár a regény az elidegenedésről szól, Monacóban meglehetősen nehezen érezheti magát rosszul az ember. Egy útikönyv szerint ott talán a hétköznapi emberek, sőt, a szegények is jól érzik magukat. Senkinek sem jut az eszébe irigykedni vagy gyűlölködni azon, hogy másoknak miért jut több. Pontosan egy hete iktatták be Európa talán legjobb partijának számító Albert herceget is. Az amúgy is színpompás hercegség két napig még csillogóbb arcát mutatta. Zoltánt már 8 éve él itt.   "Csak az üzlet miatt jöttem ide, Monacónak rossz a híre, mindenki azt hiszi, ez egy adóparadicsom, pedig nem" – mondta Zoltán.

Monacóban is kell adózni, igaz nem minden jövedelem után, és éppen ezért nem könnyű megszerezni az állampolgárságot. Európa paradicsomában gyakorlatilag nincs bűnözés, az utcákat naponta lemossák. A Grimaldi család 700 éves világhíres hercegsége pedig Böszörményi Zoltán által idén bevonult a magyar irodalomtörténetbe is. Zoltán azt is megtehette volna, hogy legújabb regényét saját kiadásban jelenteti meg, de inkább beállt a sorba és bekopogtatott egy budapesti kiadóhoz. Barbados-on a tengerparton és egy monacói teraszon született meg az exgyáriparos poéta Böszörményi Zoltán legújabb könyve, amely saját bevallása szerint az elmúlt évtized legjobb magyar regénye.

A riport megtekinthető az RTL Klub weboldalán vagy letölthető alább. (47,3 MB - 9:01)

RTL Klub Fókusz - Jakab Ádám 2005-11-26 20:14:05