Bepillantás Bege Magdolna évtizedek óta működő műhelyébe

Bepillantás Bege Magdolna évtizedek óta működő műhelyébe

 

A megbecsülés serkenti a művészeteket.

                                                         Marcus Tullius Cicero

 

Most, hogy az Aradi Kölcsey Egyesület 2022. évi díját Bege Magdolnának ítélte, határtalan öröm kerít hatalmába, hiszen a magyar szellemi élet egyik kiváló személyiségét tüntette ki, és tisztelte meg ezzel. A kuratórium bölcs döntése folytatása annak a tradíciónak, amely az aradi kimagasló értékek megbecsülését és hozsannáját tűzte ki egyik fontos céljául.

A szórványban élő magyar közösség tagjait összetartani, akarattal ösztökélni, szenvedéllyel lelkesíteni, és önfeláldozóan naponta merész cselekvéssel tenni is érte, embert próbáló feladat.

Ha valaki belátna Bege Magdolna több évtizede működő műhelyébe, a fáradhatatlan és erőfaló, kíméletlen hajrát diktáló mindennapjaiba, akkor elképedne, és azt mondaná, ez egyszerűen lehetetlen, ez nem hogy egy embernek, de még négynek is sok.

Az aradi magyar sajtó nagyjai Balta János, Berecz Sándor, Hudy Árpád, Irházi János, Jámbor Gyula, Juhász Béla, Kilin Sándor, Kiss Károly, Kovács Géza, Puskel Péter, Réhon József, Ujj János és a sort még folytathatnám, mind-mind építőanyaga, serkentője az 1989 utáni magyar szellemi élet fellendülésének és forradalmának, amely ma az aradi magyarság identitását, nyelvi és kulturális erejét meghatározzák. Bege Magdolna kovásza ennek a folyamatnak, hiszen az évtizedek folyamán kevés aradi magyar kiadvány kerülte el keze munkáját. Bár rövid időt töltök Aradon, ő az egyedüli munkatársam, akivel – bárhol vagyok is a világban – naponta értekezem, megbeszélem a legfontosabb teendőket. Néha már lelkifurdalásom van, hogy azt az öt-tíz percet, amelyet elrabolok idejéből, másra is fordíthatta volna.

A Nyugati Jelen Romániában az egyedüli polgári magyar napilap. Szellemiségében, nyitottságában, elvszerűségében, kultúra közvetítő, az erélyi magyarság-szolgálatban betöltött szerepében egyik legfontosabb, legkiemelkedőbb sajtótermék. Hogy ez így van, nagymértékben Bege Magdolnának is köszönhető. Nincs olyan magyar történés, eseménysorozat, lelkesítő mozgósítás, a magyarság sorskérdéseivel foglalkozó politikai, kulturális, egyházi, iskolai vagy hagyományőrző rendezvény, amely nem tükröződne a napilap oldalain. Ez az állandó figyelmes törődés, lázas tenni akarás, másokat is mozgósító elhivatottság, a magyarság sorskérdéseiért való kiállás mind-mind jellemző Bege Magdolnára.

Negyed évszázad alatt annyi mindent megél az ember, könyveket írhatna a megismételhetetlen dolgokról, történésekről, mindarról, ami a lelkébe és elméjébe költözik.

Bege Magdi mindig több volt, és ma is több mint munkatárs, kolléga, barát, ő a megismételhetetlen és soha véget nem érő szeretet.”

 


Megjelent: Irodalmi Jelen, 2023. február 2.