Könyvreklám

Néhány napja „tele” van a budapesti földalatti új regényem, Az éj puha teste reklámplakátjaival.

 

Ezzel kapcsolatban több levelet kaptam barátaimtól, ismerőseimtől. Legtöbben megdöbbenésüket fejezik ki a látottak kapcsán, egyesek egyszerűen csak visszakérdeznek: „Tényleg te vagy ez a Zoltán, ez a lilafejű erdélyi milliárdos, akinek a könyvét csak azért kéne megvennünk, mert sok pénze van? Te vagy ez a dölyfös, beképzelt, minket, pórnépet lenéző? Nem látod, mi folyik körülötted a gazdasági és politikai életben, s akkor jössz te a könyveddel, hogy vegyük meg? Hogyan hagytad jóvá ezt a reklámfogást? Áhá, szóval neked is tetszett? Legyezgette a hiúságodat! Megvan rólad a véleményünk!”

Aztán meg ezt is írták: „Gusztustalan a plakát, de aki megtervezte, ismeri a mesterségét, nagyon figyelemfelkeltő.”

A másik levélben meg ez állt: „Ne búsulj Zoltán, mi, akik ismerünk, tudjuk, hogy nem vagy sem sznob, sem beképzelt. Lássuk már azt a regényt!”

Az egyik telefonáló pedig azt mondta: „Uram, lehet ön ilyen erdélyi, meg olyan milliárdos, a reklám szuper! Melyik ügynökség készítette?”

Néhány mondatfoszlány egy másik beszélgetésből: „Hát ezek (a reklámosok) jól befűtöttek neked. Megáll az eszem! Hahahahaha. Úgy kell neked!”

Aztán ma, még egy levél: „Kiborított a könyvreklámod. Azt hittem, igazi író vagy, nem pedig szenzációhajhász. Az ég bocsásson meg neked, ha nem tetszik a regényed, megfizettetem veled!”

Mit mondhattam minderre, mint azt, hogy: állok elébe!