Bush

Majdnem nyolc évvel ezelőtt a világ elborzadva és meghökkenve vette tudomásul, hogy a korlátlan lehetőségek országában az is lehetővé vált, hogy az elnökválasztási szavazatokat ellopják, eredményét megmásítsák, lehazudják, azaz becsapják az amerikai népet és a világot.

Ma már erre, az amerikai és a világsajtót böngészve, semmilyen utalást nem találok. Mintha mindenki teljesen elfeledte volna, hogy a jelenlegi elnök hogyan jutott a Fehér Házba. Most már arról olvasok, hogy Bush nyolcévi katasztrofális elnöki bizonyítványa és politikai „hagyatéka” mennyire pozitívra sikeredik.

A hetente több világnyelven is megjelenő neves hírmagazin kommentárját olvasva, teljesen kikeltem magamból. Ha vannak még hírlapírók, akik Busht dicsőítik, akkor engem és a hozzám hasonlókat vagy hülyének néznek, vagy palira vesznek.

Bushnak egyetlen hagyatéka van: tönkretette Amerikát. Mindezt úgy, hogy ellentmondást nem tűrő hangon a világ szemébe hazudva háborút indított Irak ellen, tönkretette az amerikai gazdaságot és az amerikai dollárt.

Amerika – bármennyire is szeretem, szerettem és hittem benne – alapjaiban rendült meg. Amerika már soha nem lesz az, ami volt, hanyatlása, a nagy birodalom szétesése folyamatban van. Fenti megállapításom valóságosságának bizonyítására sajnos, semmilyen igazoló érvre nincs szükségem, hiszen az esetleges vitatkozónak csak azt ajánlhatnám, nézzen az amerikai politika és gazdaság, netán szellemileg teljesen eltorzult társadalmának tükrébe.

Mégis, néhány mondat erejéig még visszatérnék a Bush-hagyatékra. Amióta elnökké kiáltatta ki magát, Amerika világbefolyása és tekintélye eddig soha nem tapasztalt mélyre süllyedt. Európai partnereit elidegenítette, az iszlám világot az immár őrület határát súroló elkeseredésbe kergette. Olyan konfliktusgócokat teremtett, amelyek a világ biztonságát alapjaiban megingatták. Moszkvát lekicsinylően vállon veregette, a kínai demokráciát és gazdaságot lebecsülte, a pakisztáni politikai erők belső konfliktusát kiélezte, India egyre izmosodó gazdasági befolyását figyelmen kívül hagyta, miközben az arab világot megosztotta. Bush elnöki uralma alatt az amerikai tőzsde a múlt évszázadi gazdasági depresszió éveihez mérhető hatalmasat zuhant, az amerikai dollár pedig az elmúlt hat évben az euróhoz viszonyítva 70 százalékot vesztett az értékéből. De nemcsak az euróhoz képest, hanem a világ minden pénzneméhez képest elképesztően meggyengült.

A magyar származású üzletember, Soros György és társai már „hivatalosan” is eltemették a zöldhasút, a Wall Street-en pedig azt kiáltozzák a tréderek: „Dump the Dollar!”

Imádkozom érted, Amerika!  

 


Megjelent: Nyugati Jelen, 2008. február 24.